Zelf een gietvloer leggen: een moderne touch in jouw woning 

Wil je een gietvloer in huis en ben jij een handige doe-het-zelver? Je kunt dan de uitdaging aangaan om zelf een gietvloer te leggen. Je kunt dan een gietvloer bestellen en zelf leggen. Wees je er wel van bewust dat je dan in veel situaties minder garantie zal hebben op de kwaliteit. 

Gietvloeren zijn de laatste jaren een symbool geworden van moderne en strakke interieurs. Deze naadloze vloeren bieden niet alleen een mooie uitstraling, maar staan ook bekend om hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. De naadloze afwerking zorgt voor een ruimtelijk effect en is bijzonder geschikt voor mensen met allergieën, omdat er geen naden of kieren zijn waar stof en vuil zich verzamelen. De gietvloer heeft verschillende voordelen, dus waar wacht je nog op?  

Gietvloer leggen: een project met impact

Het leggen van een gietvloer is een project dat je woning in uiterlijk veranderd. Het project vereist een goede planning en voorbereiding. Maar het resultaat van de vloer is niet alleen mooi maar ook functioneel. Gietvloeren zijn bestand tegen veel voorkomende vloerproblemen zoals vocht, schimmel en slijtage. Combineer je gietvloer met een vloerverwarming, dit zorgt voor een comfortabele en warme omgeving.

Het zelf aanleggen van een gietvloer is een uitdaging, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen is het een haalbaar project voor de vastberaden doe-het-zelver. Toch is ons advies om je gietvloer te laten leggen door een specialist. In diverse situaties zit het leggen van een gietvloer zelfs al bij de prijs inbegrepen. Je kunt daarbij ook nog gebruik maken van ons onderhoudsadvies of een extra vochtmeting vooraf.

Gietvloer aan het uitsmeren

Waarom een gietvloer zelf leggen?

Naast dat je zelf de planning kunt doen, zijn er enkele andere voordelen voor het zelf leggen van je gietvloer.

 

Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van het zelf leggen van een gietvloer is de besparing op de arbeidskosten. Door zelf de gietvloer te leggen, bespaar je geld. Al is de vraag wel of het opweegt tegen de kwaliteit van het laten leggen van een gietvloer door een specialist die al meer dan 10 jaar ervaring hierin heeft. Gelukkig kun je het altijd nog zelf bepalen.

 

Persoonlijke voldoening

Het zelf leggen van een gietvloer biedt een kans om iets met je eigen handen te creëren. Het is een kans om iets nieuws te leren en een vaardigheid te ontwikkelen die je in de toekomst weer kunt gebruiken. Enkel als beginnend legger is het niet verstandig om zelf een gietvloer te leggen. Heb je nu meerdere jaren ervaring is het veel verstandiger om zelf de handen uit de mouwen te steken.

 

Volledige controle

Wanneer je zelf een gietvloer legt, heb je controle over alles binnen het proces. Van de kleur tot de textuur en de afwerking. Dit maakt het mogelijk om een vloer te creëren die perfect aansluit bij je persoonlijke stijl en interieur.

 

Zelf een gietvloer leggen: je stappenplan

 1. Voorbereiding. De voorbereiding van de ondergrond is belangrijk. De vloer moet niet alleen schoon en droog zijn, maar ook volledig vlak. Oneffenheden komen later door de gietvloer heen, dus het is belangrijk om de tijd te nemen voor een grondige voorbereiding. 
 1. Het mengen. De kunst van de juiste verhouding. Het mengen van de componenten moet je met precisie doen. De verhoudingen moeten exact kloppen om de juiste consistentie en uithardingstijd te garanderen. Een fout in deze stap leidt tot een vloer die niet goed uithardt of niet de verwachte levensduur heeft. 
 1. Het gieten. Het aanbrengen van de gietvloer moet gelijkmatig en snel gebeuren, aangezien de materialen beginnen te harden zodra je ze gemengd hebt. Het gebruik van de juiste gereedschappen, zoals spaanders en rollers, is belangrijk om een glad en egaal oppervlak te creëren. 
 1. Uitharding. De uithardingstijd varieert afhankelijk van het type gietvloer en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de vloer tijdens dit proces niet te belasten en de ruimte een constante temperatuur te geven om een optimale uitharding te garanderen. 
 1. De afwerking: Na het uitharden breng je een topcoat aan voor extra bescherming tegen Uv-straling, krassen en vlekken. Dit is ook het moment om eventuele afwerkingsdetails toe te voegen, zoals kleurvlokken of een glanzende laag. 

 

Investering in een doe-het-zelf gietvloer

Ondanks dat een gietvloer zelf leggen kostenbesparend is, zijn er zeker kosten die je moet maken:  

 

Materiaalkosten 

De kosten voor het zelf leggen van een gietvloer zijn voornamelijk de materiaalkosten. Deze variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type gietvloer dat je kiest. Vaak zul je niet alle materialen bij de hand hebben of volstaat de kwaliteit niet om een écht goede vloer te gieten. Dan zijn er dus extra aanschafkosten nodig. Terwijl de materiaalkosten bij een specialist er eigenlijk altijd al bij de prijs bij inbegrepen is. 

 

Gereedschap en uitrusting 

Naast materialen heb je ook specifiek gereedschap nodig. Sommige hiervan kun je huren, wat een kosteneffectieve optie kan zijn. Het volgende heeft gereedschap heb je nodig: 

 • Prikroller 25 cm 
 • Verdeelkam en/of spaan 
 • Korfmixer 6 cm 
 • Werkemmer 
 • 3 x kwasten 
 • 10 x 2 componenten roller 10 cm 
 • 3 x 2 componenten roller 18 cm 
 • Rollerbeugel voor 10 cm 
 • Rollerbeugel voor 18 cm 

 

Overweeg een vakman voor je gietvloerinstallatie

Hoewel er voordelen zijn aan het zelf leggen van een gietvloer, is het een project dat snel fout gaat. Een professionele vloerenlegger heeft de ervaring en expertise om de klus snel en efficiënt uit te voeren. Met garantie op het werk. Bovendien hebben professionals toegang tot kwalitatieve materialen en gereedschappen die jij misschien niet hebt. 

Het inschakelen van een professional is uiteindelijk tijd, geld en veel hoofdbrekens besparend. Bij Vloersch bieden we de beste kwaliteit en persoonlijke service. Maak een afspraak, dan komen wij zo snel mogelijk bij je terug.  

 

Neem een kijkje!

Ben je benieuwd naar wat wij te bieden hebben? Bij Vloersch bieden we een uitgebreide collectie gietvloeren aan, geschikt voor elk type ruimte. Of je nu een vloer nodig hebt die vriendelijk is voor de voeten van je kinderen, of een stijlvolle toevoeging zoekt voor een hedendaags of landelijk interieur, wij creëren een op maat gemaakte gietvloer die naadloos aansluit bij jouw unieke smaak en wensen. 

Reviews van klanten

Veggie le duc

Stellendam
De nieuwe vloer in het hoofdkantoor van Le Duc is met recht een voltreffer en voldoet aan onze verwachtingen. Het Vloersch team heeft ons bij de keuze  goed begeleid en de vloer blijkt in praktijk niet alleen aantrekkelijk te zijn maar vooral ook hygiënisch en onderhoudsvriendelijk.

Tuinderij vers

Bij ons op de werkvloer ligt de Ucrete vloerafwerking al geruime tijd naar volle tevredenheid. Het is een ijzersterk vloersysteem dat door het applicatieteam van Vloersch steeds naar volle tevredenheid is aangebracht. Wanneer er zich onverhoopt toch een probleem voordoet wordt dit steeds direct en adequaat opgepakt. Vloersch is en blijft daardoor onze betrouwbare vloerenpartner.

Buro voor de Boeg

Rotterdam
Ons kantoor werd voorzien van een gietvloer in betonlook. We konden kiezen uit vele kleuren en zelfs de menging van de verschillende tinten zelf bepalen. Daarbij kregen we verschillende monsters, zodat we een goede keuze konden maken. Afspraken waren steeds keurig, het advies deskundig.  Nog steeds blij mee!

Inspiratie

keuken gietvloer
kamer top design en een gietvloer van Vloersch
janmaat 5
Een stijlvolle keuken met een gietvloer van Vloersch
Woonkamer/ keuken met een EPI gietvloer van Vloersch
Een stijlvolle kamer met een EPI gietvloer van Vloersch
Modern interieur met een gietvloer
Een stijlvolle woonkamer met een gietvloer van Vloersch
RJ5-EPI locaties-111