Gietvloer andere kleur geven: hoe doe je dat?

Een gietvloer is een behoorlijke investering, maar dan ben je ook verzekerd van een vloer waar je vele jaren van zult kunnen genietent. Gietvloeren hebben namelijk een tijdloze uitstraling en zijn zeer gemakkelijk te reinigen. Hierdoor blijven ze heel lang mooi. Toch kan het voorkomen dat je de gietvloer na verloop van tijd graag een andere kleur wilt geven. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van slijtage of omdat je simpelweg bent uitgekeken op de huidige kleur. Een volledig nieuwe gietvloer leggen is in de meeste gevallen gelukkig niet nodig. In plaats daarvan kun je de huidige gietvloer verven. In deze blog lees je alles wat je moet weten wanneer je van plan bent om je gietvloer een andere kleur te geven.

Gietvloer verven: welke verf gebruik je hiervoor?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet iedere verf geschikt is voor het verven van een gietvloer. Wil je jouw gietvloer een andere kleur geven? Gebruik dan uitsluitend 2-componenten betonverf. Deze speciale betonverf is vloeistofdicht en bestand tegen UV-stralen. Dit zorgt ervoor dat de verf niet zal verkleuren en zeer lang mooi blijft. 2-componenten betonverf is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en zowel in zijdeglans als matte varianten. Voor iedereen wat wils dus! Je kunt de betonverf vinden bij de grotere doe-het-zelfzaken en online.

Gietvloer aan het uitsmeren

Je gietvloer een andere kleur geven: Vloersch adviseert je graag

Het verven van een gietvloer is een gemakkelijke klus wanneer je precies weet wat je moet doen. Het is belangrijk om alle onderstaande stappen uit te voeren. Doe je dit niet, dan kan dit direct invloed hebben op het eindresultaat. We raden je daarom aan om het stappenplan eerst goed door te lezen voor je met de werkzaamheden begint.

Maak de vloer goed schoon

Voordat je begint met het verven is het belangrijk om de gietvloer eerst grondig te reinigen. Maak de vloer goed schoon met gebruik van een speciale vloerreiniger. Daarna gebruik je een ontvettingsmiddel om achtergebleven vetresten van de vloer te verwijderen. Doe je dit niet, dan zal de verf niet goed kunnen hechten. Wanneer je de vloer volledig hebt ontvet, maak je de vloer schoon door eerst te stofzuigen en vervolgens minimaal 3x de vloer te dweilen met schoon kraanwater.

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het is ├ęcht belangrijk om de vloer grondig te reinigen voor je begint met verven. Hiermee kun je namelijk vervelende problemen als afbladderende verf en lelijke kleurverschillen in je nieuwe vloer voorkomen.

De gietvloer schuren

Wanneer de vloer grondig is gereinigd, is het tijd om de vloer te prepareren. De eerste stap is het repareren van eventuele gaten, putjes of scheuren in de vloer. Vul deze plekjes met een mengsel van epoxy en verharder. Wanneer je de vloer egaal hebt gemaakt, is het tijd om te gaan schuren. Gebruik hiervoor een roterende vloerschuurmachine met een maximale korrelstructuur van P220. Vergeet ook vooral niet om de vloer nogmaals stofvrij te maken, nadat je hem grondig hebt geschuurd.

Het verven van een gietvloer

Dan kunnen we nu eindelijk beginnen met verven. Je kunt een gietvloer verven met behulp van een kwast, verfroller of spuitapparaat. Breng de eerste laag aan, en laat deze verflaag goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Wij raden een droogtijd van minimaal 48 uur aan, zodat je goed kunt zien hoe de verf zich hecht aan de vloer. Breng vervolgens een tweede verflaag aan, en laat ook deze laag minimaal 48 uur drogen.

Om de nieuwe vloer zo lang mogelijk mooi te houden, kun je hem afwerken met een transparante topcoating. Deze coating zorgt ervoor dat vuil niet direct in aanraking komt met de nieuw geverfde vloer en beschermt tegen krassen in het oppervlak. Houdt er wel rekening mee dat de chemische topcoating 5-7 dagen nodig heeft om volledig uit te harden. Hierna kan de vloer weer volledig worden belast.

Je gietvloer een andere kleur geven: Vloersch adviseert je graag

Wij begrijpen als geen ander dat een gietvloer een investering in de toekomst is. We doen er daarom alles aan om onze klanten zo lang mogelijk van hun nieuwe vloer te laten genieten. Wil je jouw gietvloer een andere kleur geven of heb je vragen over de mogelijkheden: neem dan vooral telefonisch contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met persoonlijk advies.